Php viert vijftiende verjaardag

Dinsdag is het vijftien jaar geleden dat de Deense ontwikkelaar Rasmus Lerdorf de scripttaal php publiekelijk vrijgaf. Inmiddels worden miljoenen websites met php gegenereerd, waaronder blogs, wiki’s, fora en contentmanagementsystemen.

phpDe Deen annex Groenlander Rasmus Lerdorf gaf zijn Personal Home Page Tools op 8 juni 1995 vrij op de usenetgroep comp.infosystems.www.authoring.cgi. Rasmus had daarvoor al een jaar aan zijn in C geschreven tools gewerkt. De tools moesten een aantal Perl-scipts vervangen die Lerdorf gebruikte om zijn eigen webpagina te onderhouden. Hij voegde aan php al snel de mogelijkheid toe om met databases te communiceren. Het publiekelijk vrijgeven van de code moest ertoe leiden dat bugs sneller werden verholpen en de ontwikkeling in een stroomversnelling zou komen.

Php werd destijds onder de gpl-licentie uitgebracht, maar vanaf versie 4.0 gebeurt dit onder de php-licentie. In 1997 werd PHP/FI 2 uitgebracht, waarbij FI voor form interpreter staat, maar de grootste sprong voorwaarts kwam in het jaar daarna met PHP 3. Twee ontwikkelaars uit Israël hadden een nieuwe parser geschreven en voor versie 4.0 herschreven ze de core van php geheel, om deze als Zend Engine uit te brengen. De Zend Engine is een compiler en runtime-engine en deze virtual machine speelde een grote rol bij de popularisering van php.

PHP 5 verscheen in 2004 en deze versie wordt door Zend Engine II aangedreven. Versie 5 bracht onder andere betere ondersteuning voor objectgeoriënteerd programmeren en de PHP Data Object-extensies. In juni 2009 verscheen versie 5.3, die verbeteringen als closureslate static binding en namespaces kreeg. Een komende versie van php zou aanvankelijk ondersteuning voor Unicode moeten brengen, maar de ontwikkeling van PHP 6 is stil komen te staan en er is daarop een ontwikkelversie op basis van versie 5.3 gestart waarin geen Unicode-ondersteuning is opgenomen.

Php draait op honderdduizenden webservers en wordt als belangrijk onderdeel van het officieuze LAMP-platform gezien, waarbij de eerste drie letters staan voor Linux, Apache en MySQL en de laatste voor php, hoewel ook Perl en Python worden genoemd. Lerdorf werkte tot november vorig jaar als programmeur bij Yahoo maar is eind april aan de slag gegaan bij Wepay.com.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.