Meer vinden met Vista / Windows 7

Zoekt en gij…

Als u het startmenu opent, is het eerste wat u in dit menu tegenkomt een vak met de tekst Zoekopdracht starten. Microsoft heeft goed doorgehad dat het zoeken van informatie op uw pc een belangrijke positie in het startmenu verdient. U zult waarschijnlijk wel vertrouwd zijn met de eenvoudige manier om iets te zoeken. Als u het startmenu opent en begint te typen, verschijnt de getypte tekst in het zoekvak. Daarboven toont Vista automatisch een lijst met gevonden items.

Overal zoeken?

Typ een langer trefwoord voluit, om het aantal gevonden items te beperken. Als dit woord echter voorkomt in veel documenten, e-mailberichten enzovoort, zal de lijst nog steeds niet helemaal passen in het startmenu. Misschien ziet u daardoor niet wat u zoekt. U kunt klikken op Overal zoeken, om een venster te openen met meer resultaten. De lijst in dit venster kunt u bijvoorbeeld op datum sorteren om te vinden wat u zoekt. Klik daarvoor op de kolomkop (Datum) die als sorteercriterium moet dienen.

Zoek op bestandsoort
Typ de vetgedrukte term voor of na een trefwoord. U zoekt dan uitsluitend in het soort bestand dat erachter staat.

kind:email e-mailberichten
kind:docs alle soorten documenten
kind:music muziekbestanden
kind:pics afbeeldingen
kind:videos filmbestanden
kind:folders mappen

Vanuit het startmenu

Zoekt u vaak vanuit het startmenu naar bestanden? Klik dan met de rechtermuisknop op de knop start en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad menu Start, klik op Aanpassen en selecteer in de lijst bij In bestanden zoeken het keuzerondje In volledige index zoeken. U doorzoekt zo meer bestanden, dus het is wel belangrijk om gericht te zoeken.

Booleaans

U kunt gerichter zoeken door trefwoorden te combineren. U kunt ze gewoon na elkaar typen, met spaties ertussen. Vista zoekt dan naar items waarin het eerste trefwoord én alle volgende trefwoorden voorkomen. Maar in plaats van EN, kunt u ook NIET en OF gebruiken. Typ bijvoorbeeld nico NIET nicole. U vindt dan alle items met Nico, maar niet met Nicole (en ook niet met Nicolette) De zogeheten Booleaanse operatoren OF en NIET moet u in hoofdletters typen, maar verder maakt de zoekfunctie geen onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters. Typ bijvoorbeeld jansen OF janssen als u niet meer weet hoe de achternaam gespeld moet worden. U kunt ook twee of meer woorden tussen aanhalingstekens plaatsen (“hoog water”) om naar een specifiek tekstfragment te zoeken.

Beperking zorgt voor beter resultaat

Standaard zoekt Vista niet alleen in allerlei soorten documenten, maar ook in uw favorieten, e-mailberich-ten enzovoort. U kunt het aantal vindplaatsen beperken door aan te geven naar wat voor iets u zoekt. Stel dat u contract als zoekterm typt en het gewenste item niet ziet in het startmenu. Typ er dan kind:text achter om het zoeken te beperken tot enkel tekstdocumenten met dit trefwoord in de titel of inhoud (kind is in dit verband het Engelse woord voor soort). Als u iets zoekt dat niet ouder is dan vorige week, kunt u proberen of toevoegen van het criterium date:last week helpt. Meer voorbeelden van soortgelijke criteria vindt u in de kaders bij dit artikel.

iFilters

Vista kan standaard niet alleen zoeken op bestandsnamen, maar ook de inhoud doorzoeken van verschillende soorten bestanden en andere items. Dit gebeurt met behulp van zogeheten iFilters. Als u programma’s installeert, worden daar soms extra iFilters bij geïnstalleerd. Zo wordt bij de installatie van Adobe Reader een iFilter mee geïnstalleerd, waardoor Vista ook de inhoud van pdf-bestanden kan doorzoeken. U kunt in plaats van Adobe Reader ook het losse filter van Foxit installeren (gratis te downloaden via www.foxitsoftware.com/pdf/ifilter/). Dit iFilter werkt zelfs sneller dan dat van Adobe en er is ook een 64-bits versie van beschikbaar.

Ook zip-bestanden doorzoekbaar

Zoek op periode
Voeg het vetgedrukte criterium toe om het zoeken te beperken tot de periode die erachter staat.

kind:email e-mailberichten
date:today vandaag
date:yesterday gisteren
date:this week deze week
date:last month vorige maand
date:this year dit jaar

U kunt van internet extra iFilters downloaden, bijvoorbeeld via de Engelstalige websites www.ifilter.org of www.ifiltershop.com. Let er wel op dat sommige van deze filters alleen voor een 32-bits omgeving bestemd zijn. Handig is bijvoorbeeld een iFilter om de inhoud van zip-bestanden te doorzoeken. Installeren van zo’n filter is doorgaans een kwestie van een paar keer klikken.

Controleren

U kunt eenvoudig controleren of een iFilter goed is geïnstalleerd en of Vista erop is ingesteld om de inhoud van een bepaald bestandstype te doorzoeken. Open in Configuratiescherm het onderdeel Opties voor indexeren. Klik op de knop Geavanceerd en ga naar het tabblad Bestandstypen. Hier ziet u voor elke extensie door welk filter dit soort bestanden wordt verwerkt.

iFilter toegevoegd?

Bij bestanden waarvoor het Filter voor bestandseigenschappen wordt gebruikt, kunt u de standaardinstelling beter niet wijzigen. Dat zal doorgaans weinig nuttigs opleveren en alleen uw pc vertragen. Maar als u een iFilter hebt toegevoegd, markeert u het selectievakje voor de bijbehorende extensie. Om de inhoud van dit bestandstype te laten doorzoeken, selecteert u het keuzerondje Eigenschappen en inhoud van het bestand indexeren.

Neem wel de tijd

Na het toevoegen van een iFilter moet u wel de zoekindex opnieuw laten samenstellen. Zou u dat niet doen, dan blijven de zoekresultaten voor al uw huidige bestanden ongewijzigd. Alleen nieuw toegevoegde items worden dan doorzocht volgens de nieuwe instellingen. Ga naar het tabblad Instellingen voor indexeren en klik op de knop Opnieuw samenstellen. Dit kunt u misschien het beste doen voordat u naar bed gaat, als u de computer er een nachtje op kunt laten zwoegen. Het opnieuw samenstellen van de index kan namelijk erg lang duren. Maar dan kunt u voortaan ook nog beter vinden wat u zoekt.

Bron: Computer Idee

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.