Veilig internetten voor kinderen

veilig internetten

Dit is een artikel dat ik al eens gepubliseerd heb  in 2009, ik vind het zeker de moeite om eens te herhalen.

De helft van alle kinderen surft op internet zonder enig ouderlijke controle. Ze delen foto’s op internet en slechts weinig kennen de instellingen voor de bescherming van het privé-leven. Child Focus en Sensoa wil hen, in samenwerking met Microsoft, enkele veiligheidsregels aanleren. Safer Internet Day, dat vandaag voor de zevende keer doorgaat, kan daarbij helpen.

Geen controle

Volgens de laatste enquête van Microsoft België surfen 71% van de kinderen en jongeren regelmatig op internet. Dit is positief op zich. De helft doet dat echter zonder enige controle.

Regels

Het is om die reden dat Microsoft vanuit zijn vrijwilligersprogramma Child Focus en de Safer Internet Day ondersteunt. “Getronics associeert zich eveneens met deze dag en hun medewerkers geven informatiesessies aan 5.660 kinderen”, stelt Phillip Vandervoort, General Manager Microsoft Benelux. “Men moet kinderen de veiligheidsregels aanleren die ze kunnen gebruiken op internet, net zoals men kinderen ook leert hoe de straat over te steken”.

Denk na voor je iets online zet

Om kinderen en jongeren te wijzen op mogelijke risico’s, hen wegwijs en weerbaar te maken door het aanreiken van tips en advies, wordt jaarlijks de Safer Internet Day georganiseerd.  Het is een sensibilisatie-dag in het teken van het bevorderen van het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en GSM door kinderen en jongeren. Op deze dag slaan actoren uit het onderwijs, de internet-industrie, de overheid en NGO’s de handen in elkaar.  Het thema voor dit jaar is: “Denk na voor je iets online zet.” Het thema wil kinderen en jongeren bewust maken van de risico’s van het online plaatsen van foto’s, video’s en andere gegevens.

  • In verschillende scholen worden leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs met korte filmpjes uit het INSAFE-netwerk, geconfronteerd. Verschillende thema’s worden belicht: “hoe omgaan met privacy- gevoelige info?”, “wie ben je op internet?”, “wie zit er aan de andere kant?”, “cyberpesten, wat geef je over jezelf prijs?”, … de leerlingen reageren op elk filmpje en gaan met elkaar en met de animator in gesprek.
  • Jongeren staan er vaak niet bij stil wat de consequenties kunnen zijn van de informatie of foto’s die ze op hun profielpagina zetten. Ook bij het chatten nemen ze soms risico’s zonder er zich van bewust te zijn.  Om jongeren op een grappige manier daarop attent te maken en hen de weg te doen vinden naar www.clicksafe.be ontwikkelde Sensoa, met de hulp van het bureau Strass Interactive, drie ludieke Zelftests.  Netlog, de internetcommunity waar jongeren te vinden zijn, zal de Zelftests een prominente plaats geven en mee helpen promoten.
  • Daarnaast herwerkte en actualiseerde Sensoa ook het lespakket Connected. Daarin vinden leerkrachten secundair onderwijs een aantal methodieken om met hun leerlingen aan de slag te gaan rond veilig relationeel en seksueel gedrag online.
  • Child Focus ontwikkelde een pedagogisch pakket voor 1e en 2e jaar secundair, dat leerkrachten kunnen gebruiken om rond het thema van veilig internet te werken. Dit pakket kan door scholen gedownload worden via clicksafe.be.
  • INSAFE organiseert activiteiten op internationaal niveau, o.m. een Quiz voor 10-15-jarigen (meer op www.sid2010quiz.org) en een poster-competitie voor 6-9 jarigen.
  • Child Focus werd uitgenodigd om een presentatie te geven in het Europees Parlement en de Raad van Europa in Straatsburg. Deze conferentie rond privacy en sociale netwerken is georganiseerd door de Europese Commissie, waarbij een lid van het Belgische ‘jongerenpanel’ mee aan de tafel zit rond dit thema mee in Straatsburg.
Bron: Het Laatste Nieuws

 

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.