Google pakt eindelijk fake download- en play-buttons aan

Google pakt eindelijk fake download- en play-buttons aan

Google pakt eindelijk fake download- en play-buttons aan

Wie op het internet zit, heeft er last van, punt. Maar Google heeft nu – eindelijk – de oorlog verklaard aan de irritante valse download- en afspeelknoppen. Google belooft zijn ‘safe browsing’-programma verder uit te breiden. Een aankondiging die op het wereldwijde web op gejuich wordt onthaald.

Google pakt eindelijk fake download- en play-buttons aan

De zee van fake buttons die ongevraagd en opdringerig komen op-puppen en je misleiden om te klikken op iets wat je niet wil, blijft een strontvervelende pest tijdens het surfen. Soms schreeuwen die advertenties dat je dringend je systeem moet updaten, soms beloven ze je alle rijkdom van de wereld. Op sharing- en videostreamingssites bots je er het vaakst op. Ze vergallen je hele internetbeleving.

De bedriegers doen aan wat men ‘social engeering’ noemt: het manipuleren van surfers tot het weggeven van persoonlijke en vertrouwelijke informatie. Dat gebeurt vaak met malafide software die de gebruiker onbewust binnenhaalt.

Waarschuwingsboodschap

Techgigant Google paste in november al zijn ‘veilig surfen’-initiatief aan dat acht jaar geleden van start ging. In datzelfde kader gaat het nu ook achter die nepadvertenties. “No more deceptive download buttons”, kopt Google zelf, of: geen misleidende downloadknoppen meer. Google Chrome-gebruikers die zo’n ergerlijke pop-up krijgen voorgeschoteld, worden voortaan afgeleid naar een scherm met een waarschuwingsboodschap zoals in bovenstaande foto. Die luidt: “Je komt op een misleidende site, die je mogelijk wil verleiden tot gevaarlijke acties zoals het installeren van software of het blootgeven van persoonlijke informatie (paswoorde, telefoonnummers, kredietkaartgegevens).”

Google maakt uiteraard een duidelijk onderscheid met bonafide reclame. Er is pas sprake van onbetrouwbare ads wanneer die iets aanbieden dat voor een gebruiker als betrouwbaar overkomt, maar het in werkelijkheid niet is.

De strijd van Google tegen dit soort praktijken is nog maar een begin, beweert het bedrijf zelf. “We zullen de bescherming blijven verbeteren om meer mensen veilig te laten surfen.”

Bron:    www.hln.be
Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.