Cybercriminelen ontfutselen gegevens via online quizzen

Voor je op Facebook aan een quiz kan deelnemen, moet je de maker toegang geven tot jouw gegevens én die van je vrienden.

Cybercriminelen hebben van netwerksites als Facebook en Twitter hun nieuwe jachtgebied gemaakt. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de persoonlijke informatie die er te vinden is. Veek gebruikers vullen immers vlotjes hun naam, geboortedatum, adres, e-mailadres en beroep in. Cybercriminelen ontfutselen die gegevens bijvoorbeeld met gratis quizzen en spelletjes, en maken dankbaar gebruik van deze gegevens om virussen op maat te ontwikkelen.

Virus
Zo heeft het virus ‘Koobface’, dat in augustus 2008 ontdekt werd, bijvoorbeeld “duizenden gebruikers van Facebook en Twitter geïnfecteerd”, zegt Asier Martinez, expert internetbedreigingen bij Panda Security. “De verspreiding van het virus was zeer groot en het virus verscheen in 4.000 verschillende varianten”. Koobface maakt gebruik van persoonlijke info om het slachtoffer en zijn vrienden persoonsgebonden links te sturen naar virussen die zich vervolgens verspreiden van de ene computer naar de andere.

Let op met quizzen
“Voorzichtigheid is ook geboden wanneer iemand vraagt om toegevoegd te worden aan jouw vriendenlijst”, aldus Laura Garcia, die een blog bijhoudt over veiligheid op het internet. Achter deze ogenschijnlijke vrienden kan een cybercrimineel schuilen. Een ander gevaar zijn de talloze tests, horoscopen of gratis spelletjes op de sociale netwerken. Ook zij kunnen links naar geïnfecteerde software bevatten.

Cybercriminelen
Het aantal gedetecteerde virussen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Ook het profiel van de cybercrimineel is duidelijk veranderd. “Vroeger ging het het vaak om slimme adolescenten die hun informaticakennis wilden laten zien. Vandaag de dag moet men niet meer veel van informatica afweten om een hacker te zijn. De meeste middelen daarvoor zijn al gecreëerd”, zegt Garcia. De echte cybercriminelen doen het uit economische overwegingen. Cyberpiraten kunnen voor 1.500 dollar Mpack, een programma om internetpagina’s te infecteren, aankopen. Op anderhalve maand tijd kunnen de piraten een winst maken van tussen de 21.000 en 847.000 dollar. (belga/sam)

Bron: Het Laatste Nieuws

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.