Binnenkort een nieuw Azerty-toetsenbord?

Azerty-toetsenbord

Azerty-toetsenbord

Frankrijk wil het Azerty-toetsenbord standaardiseren. Daardoor zullen ook Belgen binnenkort misschien met een nieuw klavier aan de slag moeten.

Binnenkort een nieuw Azerty-toetsenbord?

Frankrijk heef deze week zijn plannen aangekondigd om het Azerty-toetsenbord, dat ook in België alomtegenwoordig is, te standaardiseren. Dat was tot nu toe nog niet het geval, waardoor heel wat licht verschillende toetsenbordindelingen de ronde doen.

De standaardisering van het Azerty-toetsenbord kadert in een campagne voor de bescherming van de Franse taal. Volgens het Franse ministerie van cultuur en communicatie maken de verschillende indelingen het “nagenoeg onmogelijk om correct Frans te schrijven.”

Een voorbeeld hiervan is de plaatsing van de tekens “@” en “€”, die verschilt van toetsenbord tot toetsenbord of het gebruik van bepaalde toetsencombinaties om accenten op (hoofd)letters te krijgen. Om nog te zwijgen over de hoofdletter “Ç”, die in het Frans veel gebruikt wordt, en waarvan het ons een raadsel is hoe je ze precies typt. 

Het ontbreken van een accent op een woord in het Fans, kan leiden tot een andere betekenis, en het is net daarom dat de Franse overheid pleit voor een gestandaardiseerd toetsenbord dat het typen van deze tekens eenvoudiger en vooral ook consistenter maakt op alle Azerty-toetsenborden, ongeacht de fabrikant.

De nieuwe standaard wordt door de AFNOR-groep gemaakt, en zou tegen deze zomer klaar moeten zijn om aan het publiek voor te stellen ter feedback. Iedereen wordt uitgenodigd om bij te dragen aan de norm. Het is momenteel nog niet duidelijk hoeveel die standaard zal afwijken van de huidige indeling, al heeft AFNOR wel reeds aangegeven niet te sterk te willen breken met de basis van de huidige Azerty-klavieren.

Eenmaal een nieuwe standaard is aangenomen, zou die wel optioneel blijven voor fabrikanten om te gebruiken. Het Franse ministerie van cultuur en communicatie geeft wel aan dat de indeling verplicht zou kunnen worden voor computers van de overheid, om op die manier ook bedrijven aan te moedigen de standaard toe te passen.

Het Qwerty-toetsenbord dan in Nederland en heel wat andere Europese landen wordt gebruikt, werd wel ooit gestandaardiseerd. Elk toetsenbord met Qwerty-indeling is daarom identiek wat betreft volgorde en plaatsing van de toetsen.

Bron:   www.zdnet.be

 

 

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.