Maak kennis met de Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4 is drie keer sneller en heeft extra poorten

De Raspberry Pi Foundation kondigt de Raspberry Pi 4 aan als opvolger van de vorig jaar gelanceerde Raspberry Pi 3 Model B+. Dankzij de extra rekenkracht en de nieuwe aansluitingen, kun je nog veel meer kanten op met je hobby-projecten.

De Raspberry Pi 4 draait op een quadcore Cortex-A72-processor, die volgens de makers de rekenkracht verdriedubbelt. De VideoCore VI-gpu is krachtig genoeg om 4K-videos op maximaal 60 frames per seconde af te spelen. Om dat volop te benutten, is er een tweede micro-hdmi-poort geplaatst. Zo is het veel eenvoudiger om twee monitoren op dezelfde Pi aan te sluiten.

Het werkgeheugen is ook flink uitgebreid. De goedkoopste Pi stelt het nog altijd met 1 GB RAM, maar dit keer zijn er ook duurdere versies met 2 GB en 4 GB RAM verkrijgbaar. Met de standaard optie zou je evengoed verschil moeten merken, omdat LPDDR2-geheugen plaats heeft gemaakt voor LPDDR4.

Usb-c voor voeding

Heb je al een Raspberry Pi-project lopen, dan is het oude model in principe gewoon te vervangen voor een Pi 4. Houd er alleen wel rekening mee dat de voeding niet meer via micro-usb verloopt, maar die de nieuwe usb-c-poort.

Je hebt dan twee opties. Voor een tientje koop je de officiële usb-c-voeding, of je koopt een verloopstukje voor slechts 1,95 euro.

Twee van de vier standaard usb-poorten zijn dit keer usb 3.0, in plaats van usb 2.0. Dat betekent o.a. snellere data-overdracht bij het aansluiten van een usb-stick of externe schijf. Naast een ethernetaansluiting is er dualband-wifi ingebouwd, naast bluetooth 5.0. Een koptelefoonpoort is ook nog steeds van de partij.

Raspberry Pi 4 kopen

De Raspberry Pi 4 wordt al via verschillende online kanalen aangeboden. De versie met 1 GB RAM kost 36,99 euro en degene met 2 GB en 4 GB RAM worden voor respectievelijk 47,49 euro en 58,69 euro verkocht.

Wil je in één klap klaar zijn, dan bestaat er ook nog de Raspberry Pi Desktop Kit. Met daarin alle benodigdheden én randapparatuur, zoals toetsenbord, muis, kabels en een sd-kaartje dat al voorzien is van het besturingssysteem. Deze kost in Amerikaanse webshops 120 dollar, een europrijs is nog niet bekend.

Bron: pcmweb.nl



Veeam: Maak complete of selectieve back-ups

Veeam endpoint  Backup

Veeam endpoint Backup

Wanneer je systeem crasht, kan je maar beter een back-up achter de hand hebben. Veeam Endpoint Backup kan je daarbij helpen.

Veeam: Maak complete of selectieve back-ups

Wanneer je systeem of schijf crasht ben je niet alleen enkele uren kwijt aan een herinstallatie maar is de kans groot dat je ook kostbare data verliest. Veeam Endpoint Backup zorgt ervoor dat je op elk moment over up-to-date (incrementele) back-ups beschikt, van waaruit je zowel een compleet systeem als welbepaalde volumes of bestanden kunt terugzetten.

Wie met (virtuele) servers in de weer is, zal de naam Veeam niet onbekend in de oren klinken. Deze producent maakt immers degelijke back-upsoftware voor virtuele serveromgevingen. Er steekt echter ook een gratis product in het gamma: Veeam Endpoint Backup, en zoals de naam al suggereert: hiermee maak je back-ups van ‘endpoint computers’, zeg maar laptops en desktops van de ‘gewone eindgebruiker’.

Vervelend is wel dat je eerst door een kleine registratie moet, maar daar valt mee te leven. Start je de tool – overigens een stevige download van bijna 200 MB – de eerste keer op, dan vraagt die of je de back-ups op een externe usb-schijf wilt neerzetten. In dat geval kun je die beter al meteen aansluiten, gezien het programma dan alles volautomatisch instelt voor die back-ups: standaard zal die alle volumes van je systeem naar die schijf back-uppen, dagelijks om 3 uur. Maak je overigens geen zorgen als dat niet helemaal naar je zin is: deze instellingen kun je naderhand altijd nog wijzigen.

Back-ups maken kan dus naar een (externe) lokale schijf, maar net zo goed ook naar een netwerkschijf (zoals een NAS) – en voor wie al met de commerciële Veeam-producten aan de slag is: als opslaglocatie kun je ook de Veaam Backup & Replication repository kiezen.

Bij de eerste opstart raadt het programma je ook aan een verwijderbaar medium in te pluggen zodat hier een opstartbare image kan worden neergepoot. Die bevat dan de herstelomgeving van Veaam Endpoint Backup, inclusief zelfs de (draadloze) netwerkinstellingen en alle nodige hardwaredrivers van je huidige systeem. De bedoeling is duidelijk: mocht je systeem of schijf ooit crashen, dan kun je vanaf dit medium opstarten en van hieruit een hersteloperatie initiëren.

De beheermodule van het programma oogt in elk geval erg eenvoudig. Je kunt van hieruit op elk moment een back-up starten waarna je de  voortgang kunt volgen. Nieuwe back-ups configureren of al bestaande back-ups wijzigen kan ook. Je geeft eerst aan wat je precies wilt back-uppen. Vervolgens geef je de doellocatie op en ten slotte stel je de gewenste timing in. De daaropvolgende back-ups zijn dan incrementeel (lees: alleen datablokken die sinds de laatste back-upcyclus zijn gewijzigd of gecreëerd, worden mee gekopieerd), wat uiteraard plaatsbesparend werkt. Je kunt verder nog aangeven hoeveel back-ups je wilt behouden, voor zover er voldoende opslagruimte beschikbaar is.

Back-ups terugzetten doe je vanuit het contextmenu van het Veeam-pictogram, in het systeemvak van Windows (tenzij je natuurlijk van het herstelmedium bent opgestart).

Kortom, Veeam Endpoint Backup is een eenvoudige set-and-forget tool waar je zo goed als zorgeloos je back-ups kunt aan toevertrouwen.

button_download

Bron:   www.zdnet.be