Veeam: Maak complete of selectieve back-ups

Veeam endpoint  Backup

Veeam endpoint Backup

Wanneer je systeem crasht, kan je maar beter een back-up achter de hand hebben. Veeam Endpoint Backup kan je daarbij helpen.

Veeam: Maak complete of selectieve back-ups

Wanneer je systeem of schijf crasht ben je niet alleen enkele uren kwijt aan een herinstallatie maar is de kans groot dat je ook kostbare data verliest. Veeam Endpoint Backup zorgt ervoor dat je op elk moment over up-to-date (incrementele) back-ups beschikt, van waaruit je zowel een compleet systeem als welbepaalde volumes of bestanden kunt terugzetten.

Wie met (virtuele) servers in de weer is, zal de naam Veeam niet onbekend in de oren klinken. Deze producent maakt immers degelijke back-upsoftware voor virtuele serveromgevingen. Er steekt echter ook een gratis product in het gamma: Veeam Endpoint Backup, en zoals de naam al suggereert: hiermee maak je back-ups van ‘endpoint computers’, zeg maar laptops en desktops van de ‘gewone eindgebruiker’.

Vervelend is wel dat je eerst door een kleine registratie moet, maar daar valt mee te leven. Start je de tool – overigens een stevige download van bijna 200 MB – de eerste keer op, dan vraagt die of je de back-ups op een externe usb-schijf wilt neerzetten. In dat geval kun je die beter al meteen aansluiten, gezien het programma dan alles volautomatisch instelt voor die back-ups: standaard zal die alle volumes van je systeem naar die schijf back-uppen, dagelijks om 3 uur. Maak je overigens geen zorgen als dat niet helemaal naar je zin is: deze instellingen kun je naderhand altijd nog wijzigen.

Back-ups maken kan dus naar een (externe) lokale schijf, maar net zo goed ook naar een netwerkschijf (zoals een NAS) – en voor wie al met de commerciële Veeam-producten aan de slag is: als opslaglocatie kun je ook de Veaam Backup & Replication repository kiezen.

Bij de eerste opstart raadt het programma je ook aan een verwijderbaar medium in te pluggen zodat hier een opstartbare image kan worden neergepoot. Die bevat dan de herstelomgeving van Veaam Endpoint Backup, inclusief zelfs de (draadloze) netwerkinstellingen en alle nodige hardwaredrivers van je huidige systeem. De bedoeling is duidelijk: mocht je systeem of schijf ooit crashen, dan kun je vanaf dit medium opstarten en van hieruit een hersteloperatie initiëren.

De beheermodule van het programma oogt in elk geval erg eenvoudig. Je kunt van hieruit op elk moment een back-up starten waarna je de  voortgang kunt volgen. Nieuwe back-ups configureren of al bestaande back-ups wijzigen kan ook. Je geeft eerst aan wat je precies wilt back-uppen. Vervolgens geef je de doellocatie op en ten slotte stel je de gewenste timing in. De daaropvolgende back-ups zijn dan incrementeel (lees: alleen datablokken die sinds de laatste back-upcyclus zijn gewijzigd of gecreëerd, worden mee gekopieerd), wat uiteraard plaatsbesparend werkt. Je kunt verder nog aangeven hoeveel back-ups je wilt behouden, voor zover er voldoende opslagruimte beschikbaar is.

Back-ups terugzetten doe je vanuit het contextmenu van het Veeam-pictogram, in het systeemvak van Windows (tenzij je natuurlijk van het herstelmedium bent opgestart).

Kortom, Veeam Endpoint Backup is een eenvoudige set-and-forget tool waar je zo goed als zorgeloos je back-ups kunt aan toevertrouwen.

button_download

Bron:   www.zdnet.be


Random-labs: Genereer snel krachtige wachtwoorden

Random-labs: Genereer snel krachtige wachtwoorden

Random-labs: Genereer snel krachtige wachtwoorden

Random Labs genereert razendsnel een reeks wachtwoord op basis van criteria (aard van tekens, lengte, toevalsgenerator) die je zelf instelt.

Genereer snel krachtige wachtwoorden

Moet je wel vaker nieuwe en stevige wachtwoorden voor jezelf of anderen bedenken, dan kun je die klus gerust overlaten aan Random Labs. Overigens kun je deze tool ook inzetten voor het bedenken van de winnende Lotto- of EuroMillions-getallen.

Om nieuwe wachtwoorden te genereren hoef je maar in een uitklapmenu aan te geven welk type wachtwoorden je beoogt. Er zijn 7 mogelijkheden:

  • Alpha (alleen letters)
  • Alpha-Lower Case (alleen kleine letters)
  • Standard Alpha-Numeric (kleine letters en cijfers)
  • Strong Alpha-Numeric (letters en cijfers)
  • Alpha-Numeric and Symbols (letters, cijfers, lees- en woordtekens)
  • Numeric (cijfers)

De zevende optie (Custom) kun je geheel zelf instellen door de gewenste cijfers, letters en/of symbolen in te vullen. Daarna hoef je maar het gewenste aantal tekens en de gewenste hoeveelheid wachtwoorden aan te geven. De gegenereerde wachtwoorden laten zich eenvoudigweg naar het Windows-klembord kopiëren.

Standaard maakt Random Labs bij het genereren van wachtwoorden gebruik van de generator Random.org, maar er zijn nog andere mogelijkheden: CryptoAPI, CryptMT en Local Pool.

Leuk gadget is ook wel dat je standaard bij elk gegenereerd wachtwoord te weten komt hoelang het duurt om het te kraken op basis van een opgegeven aantal machines en aantal wachtwoorden dat zo’n machine per seconde kan uitproberen.

En wie graag af en toe zijn geluk probeert met Lotto-games, vindt een aparte rubriek terug waarin hij voor diverse varianten van dit spel (van EuroMillions over Lotto 45+1 tot Powerball 45W+45R) de geluksnummers kan laten “berekenen”.

button_download

Bron:  www.zdnet.be