Ubuntu blijft populairste Linux-distro

Ubuntu blijft met voorsprong de meest gebruikte Linux-versie op de desktop. Dat blijkt uit de nieuwste editie van een jaarlijkse bevraging door de site Desktoplinux.org. Uit de resultaten blijkt dat één op de drie Linux-gebruikers Ubuntu kiest. Maar Windows helemaal afzweren lukt niet. De enquête van Desktoplinux.org heeft niet de pretentie wetenschappelijk te zijn, maar door de vele deelnemers is het toch een interessante graadmeter voor wat er leeft binnen de Linux-gemeenschap. Dit jaar werden er 38.500 stemmen uitgebracht, ruim 2,5 keer zoveel als vorig jaar. De site concludeert daaruit dat een toenemend aantal mensen kiest voor het Linux-besturingssysteem. Al geeft Desktoplinux.org tegelijkertijd toe dat de bevraging dit jaar veel meer in de media kwam en daardoor wellicht meer respondenten heeft gelokt.

Ubuntu en vrienden

Een overweldigende dertig procent van de stemmen gaat naar Ubuntu Linux. Ook de stemmen voor afgeleide edities, zoals het KDE-centrische Kubuntu of het op het onderwijs gerichte Edubuntu, zijn bij dat cijfer geteld. Dat geldt echter niet voor aparte Linux-distributies die ‘geïnspireerd’ zijn op Ubuntu, zoals Linspire, Freespire, MEPIS, Linux Mint en Pioneer. Zij werden wel geteld in de categorie ‘Other Debian’, een restcategorie waarin minder populaire, op Debian gebaseerde distributies gebundeld werden. Other Debian-besturingssystemen zijn goed voor veertien procent van de stemmen. Technisch gesproken is Ubuntu ook een Debian-afkooksel, wat dus eigenlijk betekent dat Debian en zijn derivaten in totaal 44 procent van de stemmen vergaren. Op de tweede plaats op de ranglijst komen de Linux-edities van Suse. Zij behalen 21 procent van de stemmen, waarvan het merendeel voor de gratis openSuse-versie is. Dat is niet slecht, want in de 2006-editie strandde Suse Linux nog op dertien procent. Suse – een onderdeel van Novell – is de sterkste groeier in de lijst. Die andere grote ‘commerciële’ desktopdistro, Fedora/Red Hat, wordt door negen procent gekozen en verovert daarmee een vierde plaats in de lijst. Lager vinden we Gentoo en Mandriva. De enquête kijkt verder ook naar het gebruik van andere Linux-toepassingen, zoals browsers en mailprogramma’s. Interessant is dat de kloof in de Linux-gemeenschap tussen de grafische interfaces KDE en Gnome blijft bestaan. 34 procent verkiest Linux met KDE, 45 procent Gnome. De overige twintig procent zit gelijkmatig verdeeld over meer obscure interfacesystemen.

Windows

Ondanks het rijke aanbod openbronprogramma’s vinden heel wat Linux-gebruikers het toch nog nodig om naar Windows-applicaties te grijpen. Die kunnen op verschillende manieren gedraaid worden onder het openbronbesturingssysteem. Bij de zestig procent die Windows-programma’s nodig heeft, kiest het merendeel voor Wine (Wine is not an emulator), een openbronimplementatie van de Windows API. Ook virtualisatie in de vorm van VMware Workstation (27 procent) en VirtualBox (8 procent) is zeer geliefd.

Welke Linux Distro kies ik ?

Voor deze keuze wat gemakkelijker te maken heeft Daniel André Eikeland een leuke website gemaakt.
Door een paar gemakkelijk vragen te beantwoorden, geeft de site de Linux Distro die best bij jou past.

 zegeniestudios.net

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.