Top 10 Windows foutmeldingen – mét oplossingen!

Iedereen kent het wel. Met een snoeihard geluid verschijnt er een dialoogvenster in beeld. Of er komt een ballonnetje rechtsonder in de taakbalk tevoorschijn of er gebeurt iets anders waar u geen prijs op stelt. Vaak is de inhoud van dergelijke berichten onduidelijk. Wij leggen de oorzaken van de meest voorkomende foutmeldingen bloot en laten zien hoe u ze op eenvoudige wijze oplost.

1) Dit programma reageert niet

Iedere Windows gebruiker komt deze foutmelding vroeg of laat tegen wanneer bijvoorbeeld een programma moeite heeft om een geavanceerde functie uit te voeren en vastloopt. In het dialoogvenster hebt u de keuze om op Nu beëindigen te klikken. Meestal helpt dat echter niet en het programma blijft op uw scherm staan. Windows vraagt u dan ook nog eens om een foutenrapport te versturen, waar u waarschijnlijk niet op zit te wachten. U wilt gewoon verder werken en het duurt te lang voordat de computer weer paraat is. Daarom is het beter om niet op Nu beëindigen te klikken. In plaats daarvan sluit u het proces dat verantwoordelijk is voor het probleem. Open Taakbeheer met de toetscombinatie Ctrl + Shift + Esc en klik met de rechtermuisknop op het programma dat het probleem veroorzaakt. Kies vervolgens voor Ga naar proces en klik op de knop Proces beëindigen. Het programma met de vastloper sluit onmiddellijk en het besturingssysteem vraagt niet meer om een foutenrapport.

OS: XP, Vista en Win7

2) Logo-test

Als u een driver installeert, gebeurt het weleens dat Windows de volgende waarschuwing geeft: De software die u installeert, voldoet niet aan de eisen van de Windows Logotest. Verder valt in de waarschuwing te lezen, dat het systeem mogelijk niet meer juist werkt en u wordt aangeraden te stoppen met de installatie. Deze boodschap heeft te maken met het feit dat Microsoft bepaalde afspraken heeft gemaakt met hardwarefabrikanten. Het wil eigenlijk alleen maar zeggen dat de driver niet is gecontroleerd en gecertificeerd door het testlab van de Microsoft. Enkele hardwarefabrikanten weigeren echter mee te werken aan de testcontrole en soms staat in de handleiding zelfs vermeld dat u de melding moet negeren. Het is dus beslist niet altijd zo dat de driver in kwestie schadelijk is voor uw systeem. De oplossing van deze foutmelding is simpel. Gebruik uw gezonde verstand en negeer alleen deze waarschuwing als u drivers installeert van bekende hardwarefabrikanten. Hebt u twijfels? Kijk dan voor de zekerheid even op de website van de fabrikant.

OS: XP, Vista en Win7

3) Geen toegangsmachtigingen

Het is bijzonder irritant als u niet bij bepaalde gegevens op de harde schijf kunt komen, zoals foto’s of Office-bestanden. Helaas gebeurt dat meer dan eens en krijgt u de volgende melding te zien: Kan geen toegang tot het opgegeven apparaat, pad of bestand krijgen. Mogelijk hebt u geen toegangsmachtigingen voor het item. Komt dit u bekend voor? Waarschijnlijk zijn de mappen en bestanden gemaakt onder een account met administratorrechten en computert u nu onder een account met beperkte rechten. De oplossing is opnieuw inloggen onder een andere accountnaam, met voldoende rechten om deze beveiliging te ontlopen. Ook zijn er virussen in omloop die ervoor zorgen dat deze foutmelding voortdurend naar voren komt. Doe in dat geval een volledige systeemscan met goede antivirussoftware, zoals Norton of McAfee. Blijft het probleem zich nog steeds voordoen? Mogelijk is er iets aan de hand met uw harde schijf. Voer daarom een schijfcontrole uit door in Deze computer met de rechtermuisknop op een harde schijf te klikken. Ga achtereenvolgens naar Eigenschappen, tabblad Extra en kies bij de optie Foutcontrole voor de knop Nu controleren. Vink de twee bovenste opties aan en klik op Starten. Zorg er overigens voor dat tijdens de controle alle overige programma’s zijn afgesloten.

OS: XP, Vista en Win7

4) Ernstige fout

Het zal u maar gebeuren. Steeds als u de computer opstart, krijgt u het volgende bericht: Het systeem is hersteld van een ernstige fout. U wilt waarschijnlijk dolgraag weten wat de oorzaak is. Helaas ontbreekt die informatie. Wel vraagt het hulpprogramma Foutrapportage om het probleem te melden bij Microsoft, maar concreet hebt u daar helemaal niets aan. Bij sommige gebruikers blijft de computer na deze foutmelding ook nog eens voortdurend herstarten. De oorzaak van het probleem is nogal ingewikkeld. Na een ernstige systeemfout maakt Windows automatisch een zogenoemde minidump, die informatie over de fout bevat. Doordat er in het wisselbestand nog steeds een ‘vlag’ is ingesteld, denkt Windows iedere keer tijdens het opstarten dat het opnieuw een minidump moet maken. Als gevolg hiervan geeft Windows aan dat het systeem is hersteld van een ernstige fout, enzovoort. Mogelijk lost u het probleem al op door het meest recente Service Pack te downloaden. Voor als het probleem zich blijft voordoen, biedt Microsoft op zijn website een patch aan. Surf naar support.microsoft.com en typ NL317277 in het zoekvenster. Download de patch en lees de bijbehorende informatie. U kunt ook het wisselbestand opnieuw maken. Klik met de rechtermuisknop op Deze computer en ga naar Eigenschappen, tabblad Geavanceerd en klik bij Prestaties op de knop Instellingen. In het volgende scherm gaat u naar tabblad Geavanceerd en klikt u bij Virtueel geheugen op de knop Wijzigen. Selecteer de optie Geen wisselbestand en klik op instellen. Vervolgens selecteert u Door het systeem beheerde grootte en sluit u af met OK. Start tenslotte de computer opnieuw op.

OS: XP

5) Bestand al in gebruik

Wanneer u een bestand wilt kopiëren, verplaatsen of verwijderen dat door een programma in gebruik is, dan verschijnt er een foutmelding dat de gewenste actie om die reden niet uitgevoerd wordt. Het ligt voor de hand dat u het verantwoordelijke programma eerst moet afsluiten. Regelmatig lijkt het er echter op dat deze foutmelding zomaar verschijnt. Er staat namelijk naar uw idee geen programma open, dat de foutmelding veroorzaakt. Herstart eerst uw computer en controleer het bestand nogmaals op de foutmelding. Geeft het nog steeds problemen? Gebruik in dat geval het programma Unlocker, dat u download vanaf ccollomb.free.fr/unlocker. Deze tool stopt namelijk blokkerende processen, waardoor u het bestand wel kopieert, verplaatst of verwijdert. Na de installatie klikt u met de rechtermuisknop op het bestand. Navigeer vervolgens naar Unlocker en bepaal welke actie u wilt ondernemen.

OS: XP, Vista en Win7

6) Windows Media Player kan bestand niet afspelen

De standaard mediaspeler van Windows, speelt helaas niet alle video- en audiobestanden af. Het programma herkent namelijk niet alle bestandsindelingen. Zeker als u veel films downloadt uit de nieuwsgroepen of via Bittorrent komt u deze hindernis geregeld tegen. Erg vervelend als u snel even iets wilt bekijken of luisteren. Windows Media Player mist in zo’n geval de juiste codec die het bestandstype correct weergeeft. Als u de juiste codec installeert, speelt u het mediabestand probleemloos af. U kunt hiervoor terecht op www.wmplugins.com. Handig is om K-Lite Codec Pack te gebruiken, omdat het tientallen codecs bevat. Hierdoor komt u niet zo gauw meer deze irritante foutmelding tegen en geeft de mediaspeler nagenoeg elk bestandstype juist weer. U downloadt een gratis versie van dit installatiepakket via de website www.codecguide.com.

OS: XP, Vista en Win7

7) Onvoldoende virtueel geheugen

Zodra u de computer intensief gebruikt, kan het werkgeheugen volledig bezet raken. Windows gebruikt vervolgens een deel van de harde schijf als virtueel geheugen, zodat het evengoed alle processen kan uitvoeren. Als het beschikbare virtueel geheugen ook vol is, verschijnt er rechtsonder in XP een tekstballonnetje in beeld met de melding Windows heeft onvoldoende virtueel geheugen. Komt u dit bericht vaak tegen? Dan doet u er verstandig aan om het werkgeheugen van uw pc uit te breiden. Het kan ook zijn dat het virtueel geheugen van Windows verkeerd staat ingesteld. Om dat te controleren klikt u met de rechtermuisknop op Deze computer en gaat u naar Eigenschappen. Ga vervolgens naar tabblad Geavanceerd en klik bij de optie Prestaties op de knop Instellingen. Kies voor tabblad Geavanceerd en klik onderaan op de knop Wijzigen. Het beste is om de computer zelf te laten bepalen, hoeveel virtueel geheugen hij reserveert. Selecteer de optie Door het systeem beheerde grootte. Klik vervolgens op de knop Instellen en sluit af met OK. Start de computer tenslotte opnieuw op. U hebt ook de mogelijkheid om handmatig het virtueel geheugen te verkleinen of te vergroten. In dat geval selecteert u Aangepaste grootte en stelt u een een minimum en een maximum in.

OS: XP

8) Foutmelding bij deïnstallatie

Soms lukt het niet om software via het Configuratiescherm te verwijderen. U krijgt dan een foutmelding te zien, waarvan de reden meestal volkomen onduidelijk is. De inhoud van dit type foutmelding is afhankelijk van welk programma u probeert te verwijderen. Gelukkig zijn er twee manieren om het probleem op te lossen. Allereerst kunt u het beste proberen het programma in kwestie opnieuw te installeren. Hiermee herplaatst de software de deïnstallatiebestanden, waarmee het probleem meestal al is verholpen. Probeer het hierna nog eens via het Configuratiescherm. Nog steeds hetzelfde probleem? Er bestaan veel hulpprogramma’s om u te helpen van de hardnekkige software af te komen. Probeer bijvoorbeeld eens TuneUp Utilities 2009, dat u downloadt vanaf www.tuneup-software.nl. Dit programma bevat een module die alle software netjes verwijdert.

OS: XP, Vista en Win7

9) Programma afgesloten

Iedere Windows XP gebruiker zal deze fout herkennen. De volledige foutmelding luidt – in slecht Nederlands: In (naam programma) is een fout opgetreden en moet worden afgesloten. Onze excuses voor het ongemak. Vervolgens hebt u de keuze om een rapport te sturen naar Microsoft. De oorzaak is erg verschillend, zoals een volledig bezet werkgeheugen, een volle harde schijf of een verkeerde instelling in Windows. Het is vervelend als de foutmelding verschijnt tijdens een bepaalde bewerking in een programma. Op deze manier raakt u namelijk de niet opgeslagen gegevens kwijt waar u op dat moment mee bezig was. Belangrijk is in ieder geval om uw systeem zo schoon mogelijk te houden en niet meer programma’s te openen dan het werkgeheugen aankan. Verschijnt het bericht regelmatig in hetzelfde programma? Verwijder eerst de software, voordat u het opnieuw installeert. Indien u last blijft houden, kijk dan op de website van de betreffende softwarefabrikant. Mogelijk komt het probleem bij het product regelmatig voor en is er een kant-en-klare oplossing.

OS: XP

Blauw scherm des doods

Als u een blauw scherm krijgt te zien met een grote hoeveelheid witte letters, dan duidt dat bijna altijd op een hardwarefout. Bepaalde hardwarecomponenten worden dan niet goed aangestuurd door de drivers met een zogeheten blue screen of death (blauw scherm des doods) als gevolg. Ook een instabiel geheugen en oververhitting kunnen de oorzaak zijn. Een omschrijving van de crash staat vermeld in het foutbericht, waarna u aan de hand daarvan maatregelen neemt. Jammer genoeg hebt u amper de tijd om het hele bericht te lezen, omdat de computer automatisch herstart. Hierdoor is het lastig om te achterhalen wat de crash veroorzaakt. Zorg er daarom voor dat Windows niet meer automatisch opstart na een systeemfout. Klik met de rechtermuisknop op Deze computer en kies voor Eigenschappen. Ga in XP naar tabblad Geavanceerd en klik bij Opstart- en herstelinstellingen op de knop Instellingen. Haal het vinkje weg voor De computer automatisch opnieuw opstarten. In Vista of 7 gaat u eerst naar Geavanceerde systeeminstellingen, waarna u dezelfde stappen volgt als bij XP. Als u een blauw scherm in het vervolg tegenkomt, hebt u alle tijd om de melding te noteren.

OS: XP, Vista en Win7

Bron: Computer Idee nummer 19, jaargang 2009.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.