Samsung komt deze maand met de Galaxy Tab S6

Deze maand brengt Samsung de Galaxy Tab S6 uit, een nieuwe versie van de bekende Android gestuurde tablet. De S6 lijkt een hoop te verbeteren vergeleken met de vorige versie. Het motto: creativiteit en productiviteit stimuleren.

S6 verbeteringen

De S6 bevat ook nieuwe verbeteringen aan de camera, waaronder de eerste dual Ultra Wide camera op een Samsung-tablet. Met de Ultra Wide camera zijn bijvoorbeeld landschappen vast te leggen zoals wij ze met het menselijk ook zien. Vervolgens laat je met behulp van effecten foto’s er professioneler uitzien. Voor het gemak brengt Samsung ook de on-screen vingerafdrukscanner naar de S6 om veilig in te kunnen loggen.

Het scherm van de S6 is een 10,5-inch Super AMOLED-scherm, gecombineerd met vier luidsprekers van AKG en Dolby Atmos en is de tablet redelijk geschikt om op te gamen door een vrij krachtige processor. De S6 wordt niet geleverd met een ‘book cover’ style keyboard, deze is los verkrijgbaar, en is beschikbaar in de kleuren Mountain Gray en Cloud Blue. De S6 zal in de loop van deze maand in winkels verschijnen.

De S Pen past comfortabel in de houder aan de achterkant.

De S Pen

Bijgeleverd bij de nieuwe S6 is een vernieuwde versie van de S Pen, het bekende schrijf- en tekeninstrument van Samsung. De S Pen fungeert nu ook als afstandsbediening en beschikt over draadloze oplaadmogelijkheden. Door de zogenaamde S Pen Air Functions, kun je met bewegingen makkelijk selfies en video’s maken, ook wanneer de tablet op afstand is. Bovendien beschikt de S Pen na tien minuten opladen ongeveer tien uur batterijduur. De S Pen is vooral bedoeld om notities te maken op het scherm en met de transparantiefunctie van Samsung Notes kan dit gemakkelijk terwijl je iets anders aan het doen bent, zoals een video kijken.

De S Pen in gebruik.

Bron: www.belgiancowboys.be6 vragen over mobiel besturingssysteem HarmonyOS

Meer over Huawei’s Plan B, mocht Android voor het bedrijf wegvallen.
Huawei heeft zijn eigen besturingssysteem aangekondigd tijdens zijn recente ontwikkelaarscongres. Hier volgt alles wat je moet weten over HarmonyOS.

1. Wat is HarmonyOS?

Het verlies van Google’s Android wegens druk van de VS op het Chinese technologiebedrijf is pas vrij recent een heet hangijzer geworden, maar het bedrijf werkt al jaren aan de ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem. Harmony OS werd eind vorige week onthuld en is niet alleen het antwoord op wat Huawei gaat doen als het Google’s ecosysteem verliest, maar ook de blauwdruk van de plannen van het bedrijf buiten de categorie van smartphones.

Het lijkt een beetje op Google’s Fuchsia in de zin dat HarmonyOS een gedistribueerd OS is gebaseerd op microkernel, die een naadloze ervaring moet bieden tussen smartphones, smartwatches, smartdisplays, on-board autosystemen en slimme speakers.

Huawei Consumer-CEO Richard Yu: “We komen nu terecht in een tijdperk waarin mensen een holistische intelligente ervaring verwachten tussen al hun apparaten en scenario’s. Om dit te ondersteunen vonden we het belangrijk om een besturingssysteem te hebben met betere cross-platform capaciteiten. We hadden een OS nodig dat alle scenario’s ondersteunt, dat kan worden gebruikt voor apparaten en platforms en die kan voldoen in de vraag van consumenten voor lage latency en sterke security.”

2. Hoe beveiligd zal HarmonyOS zijn?

Het is natuurlijk geen verrassing dat Huawei HarmonyOS omschrijft als “veilig en betrouwbaar”. Volgens het bedrijf gebruikt het microkernel-design een Trusted Execution Environment (TEE). “HarmonyOS is het eerste besturingssysteem met formele verificatie in het apparaat zelf met TEE, waar beveiliging hard mee verbeterd. Daarbij heeft de microkernel veel minder code, zodat het aanvalsoppervlak veel kleiner is.”

Het is natuurlijk lastig om realistisch te praten over de beveiliging van een besturingssysteem dat nog niet breed beschikbaar is. Of Huawei aan zijn belofte kan voldoen is iets wat we alleen kunnen bepalen na een tijdje als het besturingssysteem goed is onderzocht door beveiligingsdeskundigen.

3. Hoe ziet HarmonyOS eruit?

Dat is een vraag die we nog helemaal niet kunnen beantwoorden. Er zijn nog geen screenshots geweest die ons een idee geven van de look and feel van de interface. We verwachten dat deze niet veel zal afwijken van zijn huidige EMUI-skin voor Android.

4. Wie ontwikkelt apps voor HarmonyOS?

Een van de voordelen die Hauwei benadrukt is dat er een multi-device IDE beschikbaar is zodat ontwikkelaars efficiënt apps kunnen bouwen voor meerdere apparaten. Maar het is nog vroeg dag en we moeten nog zien of ontwikkelaars het platform gaan omarmen om broodnodige applicaties voor het OS te bouwen.

Huawei wil bredere adoptie stimuleren door HarmonyOS als een open source-platform uit te brengen en een open source-community te kweken zodat ze meer met ontwikkelaars kunnen samenwerken en het aantrekkelijker is voor programmeurs om projecten te ontwikkelen met open en toegankelijke code.

5. Draait de Mate 30 dit nieuwe OS?

Vrijwel zeker niet. Huawei heeft aangegeven Android te willen gebruiken zolang dat mogelijk is. Er is momenteel nog veel onduidelijk over het handelsverbod, daar Google vorige week licenties aan het bedrijf introk, zich daarna bedacht, en Huawei-apparaten verwijderde van Android Enterprise Recommended om ze daarna weer terug te plaatsen. Vandaag gaat het handelsverbod in van Amerikaanse overheden en verschillende providers in de VS zijn de zaken met Huawei gestaakt.

Het lijkt er in iedere geval op dat op korte termijn Huawei in ieder geval nog verder kan met Android, dat updates geleverd blijven worden en het is aannemelijk dat de Mate 30 en Mate 30 Pro gewoon Android Q en EMUI zullen bevatten – maar zeker weten we dat niet. Forbes meldde eerder dit jaar dat Huawei ondanks de schermutselingen met president Trump nog steeds het Android-ecosysteem prioriteit blijft geven.

Desalniettemin vertelde Huawei’s Yu tijdens een privévergadering op zijn ontwikkelaarscongres naar verluidt dat mocht Android opeens niet meer te gebruiken zijn, het bedrijf in één á twee dagen kan overstappen op HarmonyOS. Kortom, HarmonyOS is het Plan B van de fabrikant, maar het blijft onbekend of oudere toestellen naar het nieuwe OS gemigreerd zullen worden of dat Android ondersteund zal blijven op modellen die verkocht worden voor het verbod van kracht gaat.

6. Wanneer verschijnt dit OS?

Huawei zegt dat HarmonyOS 1.0 later dit jaar uit zal komen in de nieuwe smartdisplay-producten, zoals de Honor Vision TV. Die smart-tv gebruikt HarmonyOS in plaats van Android TV. Deze komt in eerste instantie uit in China, maar het is momenteel nog onduidelijk of en wanneer deze producten in Europa verschijnen.

Het plan is om gedurende de komende drie jaar HarmonyOS geoptimaliseerd gaat worden en gestaag zijn intrede moet doen bij een bredere serie apparaten, zoals wearables en technologie voor automotive.

Bron: computerworld.nl