Raspberry-Pi-kloon’s waar je op kunt bouwen

Raspberry-Pi-kloon: overview

Raspberry-Pi-kloon: overview

Als een bedrijf met een geweldig product op de proppen komt, kan je er vanuit gaan dat vele (Aziatische) bedrijven zullen volgen. Ook de makers van de alombekende Raspberry Pi kregen te maken met deze vorm van vleierij en de Pi-klonen schieten als paddestoelen uit de grond.

Raspberry-Pi-kloon’s

Sommige bedrijven proberen zo trouw mogelijk te blijven aan de originele specificaties en veranderen bijna niets terwijl anderen totaal iets anders neer zetten en alleen maar proberen de prijs zo laag mogelijk te houden. Tijd om er een paar uit te lichten en eens te kijken of het kopen van een kloon nou eigenlijk de moeite waard is.

1. Orange Pi

De Orange Pi is een echte Raspberry-Pi-kloon. Deze single-board computer is een open source hardware product en wordt ondersteund door Shenzhen Xunlong Software. Hoewel niet alle hardware-specificaties overeen komen met de originele Rasperry Pi, is er toch genoeg overlap om compatible te zijn met bijna alle Raspberry-Pi software. De Orange Pi is wel een stukje krachtiger maar, afhankelijk van welk model je neemt, niet veel duurder. Daardoor kan dit computertje ook overweg met Android en een zwik andere Linux-distributies.

Het bordje is inmiddels in zeven smaken te krijgen en kost omgerekend ongeveer €15 voor de lichtste versie (mini) en €50 voor de meest uitgebreide versie (plus 2).

Raspberry Pi-kloon: Orange Pi

Raspberry Pi-kloon: Orange Pi

 

2. Banana Pi

Ook de Banana Pi blijft trouw aan de form-factor van de Raspberry Pi en kan daarom ook met dezelfde software overweg. Shenzhen LeMaker heeft echter iets grootser uitgepakt dan de makers van de Raspberry Pi en bracht het bord uit met een snellere processor en een snellere ethernet-poort dan de originele Raspberry Pi. Daardoor werd het bordje uiteindelijk wel duurder. Door deze aangepaste specificaties kan ook dit computertje overweg met meer besturingssystemen dan de Raspberry Pi.

Op dit moment zijn er vijf varianten van de Banana Pi te krijgen waarvan de goedkoopste (m1) €34 kost en de duurste (m3) €75

Raspberry-Pi-kloon: Banana Pi

Raspberry-Pi-kloon: Banana Pi

 

3. Lemon Pi

Het kan maar niet op met de fruit-varianten. Embed Studio heeft door middel van crowdfunding de Lemon Pi in het leven geroepen. Deze Single-board computer wijkt qua form factor ietsjes af van de Raspberry Pi maar de filosofie is hetzelfde. Klein, snel en compatible. Ook dit bordje heeft wat meer aan boord dan de originele Raspberry Pi.

Niet alleen heeft dit computertje krachtigere hardware aan boord, het is een van de weinige bordjes die overweg kan met de H.265/HEVC codec. Ideaal dus om in te zetten als mediacenter. Sterker nog, met dit apparaat kan je zelfs full-HD H.264 videomateriaal capturen op 30 frames per seconde. Kortom, dit kleine bordje is een waar mediamonstertje, en dat voor maar €35

Raspberry-Pi-kloon: Lemon Pi

Raspberry-Pi-kloon: Lemon Pi

 

4. Hummingboard

Vanaf hier worden de afwijkingen een stukje groter. Ook Solidrun ging los op het single-board principe en bracht de Hummingboard uit. Deze computertjes zijn uitgerust met een Freescale i.MX6 processor die één tot vier cores heeft.

Omdat deze processor wat heter wordt is de Humminboard standaard uitgerust met een heatsink. Hierdoor is het computertje wat dikker dan de Pi. Ook heeft de krachtigste versie een andere maat en verbruikt meer energie. Dit maakt de systeempjes een stuk krachtiger dan de Raspberry Pi maar dat zie je uiteraard ook terug in de prijs. De goedkoopste variant (Gate) is te krijgen voor ongeveer €70 terwijl de duurste versie (Edge) voor €250 over de toonbank gaat.

Raspberry-Pi-kloon: Hummingboard

Raspberry-Pi-kloon: Hummingboard

5. Odroid

Ook Hardkernel zet in op krachtigere, en dus warmere, processoren. Sommige versies worden niet alleen geleverd met een heatsink, maar ook met een ventilator.

De Samsung Mali processor zorgt voor het betere rekenwerk en de mensen van Hardkernel zetten hun single-board apparaat weg als computer voor de audiofiel. Met de Hifi shield (voor de C1+) kan de Odroid een mooi en zuiver geluid produceren waardoor ook dit computertje zeer geschikt is als mediacenter.

Er zijn op dit moment twee varianten beschikbaar van de Odroid. De C1+ voor ongeveer €35 en de XU-4 voor ongeveer €72

Raspberry-Pi-kloon: Odroid

Raspberry-Pi-kloon: Odroid

 

6. Pine64

De usp van de Pine64 is vooral de 64-bit ARM processor en z’n lage prijs. De mensen van het gelijknamige bedrijf hebben op dit moment een Kickstarter-project lopen om het apparaatje aan de man te brengen.

In eerste instantie kon je het apparaatje al “kopen” voor $15 maar aangezien alle earlybird-exemplaren weg zijn zal je nu $29 moeten lappen. Nog steeds niet echt een hoge prijs voor een board met een 1.2GHZ processor, 2 GIG RAM en een outputresolutie van 4k.

Raspberry-Pi-kloon: Pine64

Raspberry-Pi-kloon: Pine64

 

7. Up Board

De Up Board is een beetje de vreemde eend in de bijt. Hoewel dit bordje qua form-factor behoorlijk overeen komt met de Raspberry Pi en z’n kloons, is dit het enige bordje in de lijst die geen op ARM-gebaseerde processor aan boord heeft maar een heuse Intel Atom. De 1,44 GHZ snelle X5-Z8350 processor maakt het mogelijk x86 besturingssystemen te draaien zoals de x86-versies van Windows 10, Linux en Android. Hierdoor is het bordje wel wat duurder. Vanaf ongeveer €99 is dit bordje van jou.

Raspberry-Pi-kloon: Up Board

Raspberry-Pi-kloon: Up Board

Natuurlijk zou je ook voor de Galileo, Edison of NUC kunnen gaan. Ook deze bordjes hebben een x86 processor aan boord en zijn ontworpen door de koning van de x86-architectuur, Intel. De prijzen voor, en variaties van deze apparaten lopen flink uiteen. De Galileo Gen 2 Development board kan bijvoorbeeld heel goed gebruikt worden in combinatie met de Arduino terwijl de NUC als desktop, HTPC of server kan worden ingezet.

Galileo, Edison of NUC

Galileo, Edison of NUC

 

8. C.H.I.P.

De meeste van de fabrikanten in deze lijst proberen de Raspberry Pi vooral af te troeven op het gebied van specs en rekenkracht. Fabrikant Next Thing gooit het vooral op de prijs. De C.H.I.P.is namelijk binnenkort te krijgen voor het luttele bedrag van $9. Daarnaast is het apparaatje ook nog eens een stuk kleiner dan de originele Raspberry Pi.

Raspberry-Pi-kloon: C.H.I.P.

Raspberry-Pi-kloon: C.H.I.P.

 

9. Cubieboard

En dan is er ook nog de Cubieboard. De mensen van Cubietech limited zijn in eerste instantie ook begonnen met bordjes die qua look and feel in de buurt kwamen van de Raspberry Pi. Nu we wat jaren verder zijn, heeft de fabrikant dit idee losgelaten en brengt inmiddels apparaten uit in alle soorten en maten.

De goedkoopste (en oudste) Cubiebord (1) kan voor ongeveer €60 worden besteld terwijl de nieuwste en duurste variant (5 of Cubietruch plus) voor €120 van eigenaar wisselt.

Raspberry-Pi-kloon:  Cubieboard

Raspberry-Pi-kloon: Cubieboard

 

Conclusie

Je ziet het, er is voor elk wat wils. Of je nou iets krachtigers, goedkoper, completer, uitgebreider of totaal iets anders wil, er is altijd wel een fabrikant die iets heeft wat aan jouw wensen voldoet. Wij hebben er nu een aantal voor je uitgelicht, maar er zijn er uiteraard nog heel veel meer. Deze weken echter zoveel af van de Raspberry Pi dat we ze niet hebben meegenomen in deze lijst. Als er genoeg interesse voor is, kunnen we uiteraard uitzoeken welke andere single-board computers er nog meer de moeite waard zijn om mee aan de slag te gaan, maar voor nu kun je vooruit met deze lijst.

Bron:  webwereld.nl
Getagd , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.

  • Weekdeals (728x90)