10Gbps Kabelmodems voor coaxkabel

10Gbps Kabelmodems voor coaxkabel

10Gbps Kabelmodems voor coaxkabel

CableLabs heeft de eerste vijf modems gecertificeerd die gebruikt kunnen worden met de DOCSIS 3.1-standaard. Deze nieuwe standaard maakt coax-netwerken nog sneller en daarmee is een downloadsnelheid van 10 Gbps en een uploadsnelheid van 1 Gbps haalbaar. Daarmee weet de coaxkabel de innovatie van glasvezel goed bij te houden.

Nieuwe kabelmodems kunnen 10Gbps bieden via coaxkabel

In veel landen, waaronder in België, worden op dit moment massaal glasvezelnetwerken aangelegd omdat dit het internet nog sneller moet maken in de toekomst. In theorie klopt dat ook wel, zeker voor verbindingen tussen datacenters is glasvezel de beste keuze. Voor verbindingen naar woonhuizen toe is glasvezel misschien wel een beetje overdreven.

De nieuwe DOCSIS 3.1-standaard is in staat om via de normale coax-kabel, waarmee veel mensen televisie kijken, een internetsnelheid te halen van 10 Gbps down en 1 Gbps up. Dat is echt ontzettend snel en vele malen sneller dan de verbindingen die op dit moment worden aangeboden in België. De grootste kabelprovider van ons land is Telenet en dat bedrijf biedt een verbinding van maximaal 150 Mbit/s down, met de nieuwe DOCSIS 3.1-specificatie kan de snelheid dus nog 20 keer sneller worden.

Het moederbedrijf van Telenet, Liberty Global, is al druk bezig met het testen van de nieuwe specificatie. Ook zijn er al nieuwe producten in ontwikkeling en mogelijk zullen de eerste Telenet-klanten dit jaar nog over gaan om DOCSIS 3.1. Het zal waarschijnlijk nog wel enkele jaren gaan duren voordat alle klanten over zijn op DOCSIS 3.1. Er hangt namelijk een flink kostenplaatje aan want veel apparatuur moet worden vervangen in het Telenet-netwerk, maar ook bij de mensen thuis moeten nieuwe 10Gbps kabelsmodems geplaatst worden.

Behalve hogere snelheden biedt DOCSIS 3.1 ook iets anders, iets waar Telenet minder blij van zal worden. Telenet kan in theorie ook andere providers toegang geven tot zijn netwerk via DOCSIS 3.1, iets waar de België politiek al jaren voor pleit. Telenet heeft tot op heden nog geen plannen bekendgemaakt over de uitrol van de nieuwe specificatie.

Bron:   www.techzine.nl
Getagd , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.

  • Weekdeals (728x90)