Opslagmedia op een rij – wat is het beste?

Opslagmedia

Harde schijven, SSD’s, USB-sticks, NAS, cloud

Harde schijven, SSD’s, USB-sticks, NAS, cloud: Er zijn vele mogelijkheden om data op te slaan. Toch is geen van hen veilig, snel of groot genoeg. Welke opslagmethode werkt het beste voor welke situatie?

Waar moet je met al je data en documenten naartoe? Het ideale opslagmedium moet groot, snel en veilig zijn. Een snelle opslagmethode is zinloos als je de data die erop staat niet lang kunt bewaren. Een medium dat snel is, veel capaciteit biedt en veilig is bestaat niet. Voor harde schijven, SSD’s, USB-sticks, NAS en cloud geldt dat ze allemaal hun voor- en nadelen kennen die ze voor het ene datatype ideaal maken en ongeschikt voor het andere. Wij nemen de voor- en nadelen van genoemde opslagmedia in dit artikel met je door.

Harde schijven: Massaopslag

Voordelen: Een harde schijf maakt gebruik van klassieke magneetschijventechniek waardoor de opslagcapaciteit groot kan zijn en de prijs aantrekkelijk. 3,5 inch schijven zijn inmiddels beschikbaar in een capaciteit tot 4 terabyte (TB), terwijl 2,5 inch laptopschijven tot 1TB opslagcapaciteit gaan. De prijs is aantrekkelijk: een 2TB schijf heb je al vanaf zo’n 100 euro en ook grotere schijven zijn niet bepaald duur te noemen.

Nadelen: In nieuwe pc’s en laptops is de harde schijf de afremmende factor – de prestaties van processoren, grafische kaarten en werkgeheugen zijn sneller toegenomen als de snelheid van de bestandsoverdracht van harde schijven. Harde schijven halen in de praktijk rond de 120 MB/sec; de snelsten komen tot maximaal 160MB/sec. Voor mobiele apparatuur als tablets zijn schijven niet ideaal: een minimale klap kan er al voor zorgen dat de schijf- en leeskoppen van hun plek raken en de magneetschijven beschadigd raken – bij laptops zijn schijfdefecten daarom niet voor niets de belangrijkste oorzaak van kapotte machines. Testen hoe gezond je schijf nog is, kan met de tool Crystal Disk Info.

Conclusie: Op een grote harde schijf kun je voor een klein bedrag veel data kwijt. Een harde schijf blijft ideaal voor gebruikers die hun complete collectie data altijd tot hun beschikking willen hebben. Harde schijven zijn daarom vooral geschikt voor stationaire, niet-verplaatsbare apparaten als desktopcomputers.

Opslagmedia2

Harde schijven: Massaopslag

 

SSD’s: Bliksemsnelle opslag

Voordelen: Als je een pc of laptop sneller wilt laten werken, zul je naar een SSD (Solid State Drive) moeten grijpen. Een upgrade naar een op flashgeheugen gebaseerde schijf heeft meer invloed dan een snellere processor of extra werkgeheugen. Met snelheden van dataoverdracht die tussen de 200 en 280MB/sec liggen zijn SSD’s twee keer zo snel als traditionele schijven. Door gebruik te maken van een SSD kun je Windows in minder dan 30 seconden laten opstarten waar een harde schijf daar meer dan een minuut voor nodig heeft. Een ander voordeel is dat SSD’s geen geluid maken en tegen een stootje kunnen.

Nadelen: De snelheid van een SSD heeft een prijs. Een op flash gebaseerde schijf met 256GB kost op moment van schrijven zo’n 170 euro, voor 512GB betaal je al snel zo’n 380 euro, wat maakt dat SSD’s al snel zo’n twintig keer duurder zijn dan harde schijven. Daarnaast worden SSD’s naar verloop van tijd langzamer als het besturingssysteem de TRIM-techniek niet ondersteunt. Windows 7 biedt die ondersteuning wel en maakt dat je een SSD gewoon tot in lengte van dagen op volle snelheid kunt gebruiken, mits je wel rekening houdt met het feit dat SSD’s in theorie een kortere levenduur kennen dan traditionele schijven.

Conclusie: SSD’s zijn enorm snel, maar kennen een kleinere opslagcapaciteit dan schijven. Deze eigenschap maakt ze ideaal in een combinatie met harde schijven, waarbij je de SSD gebruikt voor je besturingssysteem en meest gebruikte applicaties, terwijl je eerstgenoemde gebruikt voor documenten, films en muziek. Als je in een laptop slechts plek hebt voor één opslagmedium, dan verdient SSD de voorkeur. Voor extra opslagcapaciteit gebruik je dan een externe harde schijf, een NAS of de cloud.

Opslagmedia3

SSD’s: Bliksemsnelle opslag

 

 

USB-sticks: Mobiele opslag

Voordelen: Een USB-stick is klein en neem je mee in je broekzak. Daarmee leent het zich bijzonder goed voor kleinere datahoeveelheden die je veilig meeneemt omdat het ingebouwde flashgeheugen weinig last heeft van schokken. Met passende portable apps kun je een complete pc met je meedragen en overal je favoriete applicaties draaien. Een USB-stick kun je ook als optisch medium inzetten: Je kunt er een opstartbare noodhulp van maken die je in geval van nood, bijvoorbeeld als je getroffen bent door een virus aanroept. Een USB-stick met een kleine opslagcapaciteit kost niet veel: Een stick van 4GB heb je al voor vijf euro.

Nadelen: De beschikbare ruimte is beperkt. En per gigabyte is een USB-stick veel duurder dan een externe harde schijf. Daarbij kan de bestandsoverdracht erg traag zijn: De snelste USB 2.0 sticks halen maximaal 30MB/sec, maar meestal is de snelheid in de praktijk minder. Sticks op basis van USB 3.0 halen 120MB/sec en kunnen zich daarmee meten met een harde schijf, maar ze zijn nog vrij prijzig: Een 32GB-model snel zo’n 30 euro, terwijl je voor een 2.0-variant de helft kwijt bent. Het kleine formaat van een stick kan een nadeel zijn: je raakt het kleinood snel kwijt of het kan beschadigen als het aangesloten is op een USB-poort. Daarnaast moet je, als je de USB-stick voor werk gebruikt, erop letten dat je de data erop versleutelt, zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Een gratis tool om encryptie toe te passen is bijvoorbeeld USB Safeguard.

Conclusie: Als medium voor noodgevallen is een USB-stick ideaal – daarom mag ‘ie niet in je collectie accessoires ontbreken. Om data tussen meerdere apparaten uit te wisselen is de cloud tegenwoordig beter geschikt.

Opslagmedia5

USB-sticks: Mobiele opslag


 

Externe harde schijven: Voor extra capaciteit

Opslagmedia6

Externe harde schijven: Voor extra capaciteit

Voordelen: Net als interne schijven komen externe schijven in twee formaten: 3,5 en 2,5 inch. Grote 3TB schijven kosten zo rond de 150 euro, terwijl 1TB schijven al voor 80 euro verkocht worden. De prijs per gigabyte is voor externe USB-modellen niet veel hoger dan voor vaste schijven. Nadeel is wel dat ze niet zo snel zijn, ook schijven met USB 3.0 halen in de praktijk maar zo’n 100MB/sec. De kleinere 2,5 inch-modellen zijn goed te gebruiken voor mobiel gebruik. Weliswaar zijn ze niet zo compact als een USB-stick, maar ze passen wel probleemloos in een aktentas. Daarnaast bieden ze meer ruimte en ligt de prijs per GB lager. Daarmee zijn deze types uitermate geschikt om films, muziek of fotoverzamelingen met je mee te dragen. Een ander voordeel van kleinere 2,5 inch-modellen is dat ze geen externe stroombron nodig hebben, wat wel voor 3,5 inch-modellen geldt. Ook maken kleinere externe schijven minder lawaai. Nadelen: De nadelen van interne harde schijven zijn ook op de externe varianten van toepassing. Als je een externe schijf meeneemt, moet je er wel voor zorgen dat deze niet teveel schokken en klappen te verwerken krijgt, anders gaan ook hier de schrijf- en leeskoppen stuk. Bij verlies van een schijf kunnen je data in verkeerde handen vallen, zorg er daarom voor dat je ook de bestanden op een externe schijf versleutelt. Conclusie: Een 3,5 inch harde schijf is een ideaal medium om eens in de zoveel tijd een back-up van al je bestanden te maken. Voor de 2,5 inch varianten geldt dat deze in het bijzonder geschikt zijn voor het meenemen van grote bestanden, mede omdat ze een stuk goedkoper zijn dan USB-sticks.  

NAS: Netwerkopslag

Voordelen: Op een netwerkschijf (NAS staat voor Network Attached Storage) hebben alle apparaten toegang die op een (W)LAN aangesloten zijn. Een NAS is daarmee bijzonder geschikt als opslagmedium voor mobiele apparaten. Veel mensen gebruiken een NAS als mediaserver of (door ingebouwde P2P-tools) als downloadstation. Met een NAS koop je eigenlijk een persoonlijke clouddienst: door de NAS vanaf internet te benaderen kun je jouw data ook aan de andere kant van de wereld beschikbaar hebben.

Koop trouwens liever een NAS met een netwerk- in plaats van een USB-aansluiting, aangezien de dataoverdracht via de USB-aansluiting van de router zeer langzaam kan verlopen. NAS-machines met een capaciteit van 1TB worden al verkocht vanaf 100 euro, exemplaren met 3TB kosten ongeveer 240 euro. De overdrachtsnelheid ligt vaak zo rond de 50MB/sec. NAS-machines met meer capaciteit en extra ‘drive bays’ zijn aanmerkelijk duurder, maar bieden ook hogere datasnelheden door gebruik te maken van technieken als RAID.

Nadelen: Een NAS haalt nooit de snelheid van een interne harde schijf, tenzij je de schijven in de onbetrouwbare RAID-0 modus schakelt. Daarnaast heeft een NAS een aanmerkelijke impact op je energierekening. Het inrichten van een NAS kost daarnaast best wel wat tijd.

Conclusie: Een NAS doet dienst als centrale opslagplek waar alle apparaten in huis bij kunnen. Daarmee is een NAS aan te raden als je laptop, tablet, smartphone, tv en spelconsole ook toegang tot bestanden moeten kunnen hebben.

Opslagmedia4

NAS: Netwerkopslag

 

Cloud: overal opslag

Voordelen: Online-opslag is flexibel. Heb je eenmaal je data in de cloud staan, dan kun je er altijd bij zolang je toegang tot het internet hebt. Benaderen kan via een browser of via een tool voor je pc, smartphone of tablet – Dropbox is het bekendste voorbeeld van zo’n stukje software. Ook anderen kun je toegang tot de data laten hebben door deze achter een wachtwoord te zetten of publiek vrij te geven. Sommige online diensten laten zich als lokale schijf benaderen: daarmee zijn de data op ieder apparaat altijd actueel.

Nadelen: Voor heel veel of voor zeer grote bestanden is de cloud eigenlijk niet geschikt: Bij veel aanbieders geldt een bepaalde maximale grootte van een bestand. Daarnaast is de snelheid afhankelijk van je eigen internetaansluiting. Wat ook niet vergeten mag worden is dat je bij de cloud je eigen data uit handen geeft; je moet je ervan bewust zijn dat je jouw data door derden laat beveiligen. Wie daarmee niet in de problemen komen, doet er verstandig aan alleen versleutelde data naar de cloud te uploaden.

Conclusie: Cloudopslag kan de USB-stick voor het snel verplaatsen van bestanden vervangen. Het leent zich ook uitstekend voor data die je niet vaak gebruikt, maar wel altijd bij de hand wilt hebben.

Opslagmedia7

Cloud: overal opslag

Bron: computerworld.nl

 

Getagd , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.

  • Weekdeals (728x90)