Gevaren van openbare-wifi-netwerken

openbare-wifi-netwerken

De smartphone is alom vertegenwoordigd. Waar volk is, zie je de smartphone. Vaak wordt er gratis gesurft op het internet op openbare plaatsen zoals stations, hotels, café’s, grote ketens, … Het volstaat om de dichtstbijzijnde hotspot te zoeken en je kan verbinding maken. Maar is dit wel veilig?

Gevaren

Je moet weten dat op een openbaar wifi-netwerk niets privé of vertrouwelijk is. De routers van openbare netwerken zijn niet of slecht gecodeerd en zijn dus niet beveiligd. En als ze dat wel zijn, dan maakt iedereen gebruik van één en dezelfde code. Voor hackers is het heel gemakkelijk om vertrouwelijke informatie van de gebruikers te stelen. Alles wat je verzendt of ontvangt met je toestel passeert eerst langs de hacker. Dit heeft grote gevolgen. De hacker krijgt op een eenvoudige manier toegang tot al je ingevoerde paswoorden. Je loopt dus ook gevaar als je online-betalingen doet als je op een gratis wifi-netwerk zit. Om te vermijden dat hackers aan je bankgegevens kunnen, controleer je best eerst of je een https-verbinding hebt met je bank in plaats van een http-verbinding. Dit zie je bovenaan in de browserbalk vlak voor de www.

Voorzichtigheid

Je kan op openbare netwerken je internetverkeer best beperken tot eenvoudige inlichtingen of zoekopdrachten wanneer het netwerk niet zonder risico is. Voer zeker geen financiële transacties uit. Facebook- en de G-mail app is ook zonder gevaar. Deze apps maken gebruik van ‘http secure’. Dit is een versleuteld protocol voor internetverkeer dat je identiteit privé houdt. Even kijken via Google maps waar je bent kan ook niet veel kwaad.

Veilig

Wel veilig zijn de homespots van bijvoorbeeld Telenet en Belgacom. Het nadeel hierbij is dat je steeds een gebruikersnaam en paswoord moet ingeven. Als je gebruik maakt van 3G/4G loop je ook heel wat minder gevaar.

Enkele tips als je toch gebruik maakt van openbare netwerken

  • Zorg dat je de exacte naam van het netwerk hebt. Controleer dit goed want hackers maken vaak een ad hoc netwerk aan. Je bent dan niet verbonden met een openbaar netwerk maar je maakt verbinding met andere apparaten.
  • Zorg dat je virusscanner en firewall geüpdatet zijn.
  • Je mails checken doe je best alleen als het om een gecodeerd netwerk gaat of gebruik een beveiligd protocol zoals https.
  • Wanneer je niet zeker bent of het netwerk zonder risico is, beperk je dan tot eenvoudige inlichtingen of zoekopdrachten. Doe zeker geen financiële transacties.
  • Maak gebruik van een app waarmee je veilig kunt surfen op het internet bijvoorbeeld Hotspot shield of de browserextensie https everywhere.
Bron: www.pzglm.be
Getagd , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.

  • Weekdeals (728x90)