Telenet: Enkel Belgacom wil open kabel

Alle Vlaamse partijen met uitzondering van N-VA willen het kabelnetwerk van Telenet openbreken. Telenet reageert en nuanceert.

ZDNet deed bij alle Vlaamse partijen een rondvraag naar hun IT-standpunten. Daaruit blijkt dat alle partijen, met uitzondering van de N-VA, willen dat Telenet zijn netwerk openstelt voor alternatieve operatoren. Iets wat Belgacom al langer moet doen.

Telenet nuanceert die boodschap. Zo staat de openstelling niet in de partijprogramma’s en is het nog altijd het BIPT dat moet beslissen over telecomregulering. Al wil de Mechelse kabelaar zich hier niet achter verstoppen.

“Wij denken dat het openstellen van de kabel geen noodzaak is”, zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts “Vandaag werkt de concurrentie tussen koper en coax en kunnen klanten kiezen tussen meerdere volwaardige spelers voor telefonie, internet en tv.”

Minder concurrentie

Belgacom, de vroegere monopolist, bezit het DSL-netwerk (koper) maar moet ook alternatieve operatoren de toegang verlenen. Dat moet voorkomen dat nieuwe spelers opnieuw lijnen gaan aanleggen, met de nodige investeringen daarbij.

Concurrent Telenet bezit het kabelnetwerk (coax) in Vlaanderen, maar hoeft dit niet te delen met anderen.

Telenet vreest dat een openstelling de concurrentie zal stilleggen. “Omdat zo onze hele investeringscyclus uitgehold wordt en wij nu met een sterke infrastructuur tegenover Belgacom kunnen staan.”

Telenet wil dus niet dat het eerst miljoenen euro’s in een netwerk investeert om vervolgens te moeten delen met anderen. Iets wat Belgacom in het verleden ook al heeft geventileerd. Al gebeurt zo’n openstelling nooit gratis. Wie als nieuwe DSL-speler bij ‘groothandelaar’ Belgacom aanklopt, moet immers ook betalen om de infrastructuur te gebruiken.

Geen vraag

Een ander argument van Telenet is dat er geen interesse is van alternatieve spelers. “Tot op vandaag hebben wij nooit interesse gezien of gekregen van alternatieve operatoren”, zegt Coenjaerts. Bovendien hebben de huidige spelers al geïnvesteerd in DSL, wat de kans klein maakt dat ze hetzelfde zouden doen voor kabel.

“De enige partij die vraagt om een openstelling van de kabel, is Belgacom”, gaat Coenjaerts verder. Ook de EU heeft al verklaard dat de kabel niet moet worden opengesteld. Zo gelooft Europa in een model waarbij de traditionele aanbieder, vaak een ex-monopolist, moet concurreren met een kabelbedrijf.

Niet onmogelijk

Volgens Telenet is een openstelling van de kabel technisch zeer moeilijk. Al geeft het bedrijf toe dat het niet onmogelijk is. Wel zou door de combinatie van de technische complexiteit en de daarbij horende financiële last de operatie economisch minder relevant worden.

De Nederlandse regulator Opta heeft in Nederland de kabel al wel opengesteld. Al is dit enkel voor analoge televisie, waarbij de abonnementen als het ware worden verkocht door een nieuwe speler en alles wordt aangeleverd door de bestaande operatoren.

Maar het blijft voor Telenet vooral een kwestie van principe. “Op dit moment is er geen noodzaak toe en gaat zoiets alleen maar contraproductief werken”, besluit Coenjaerts.

 

bron: ZDNet

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.