De do’s en don’t’s van pc-beveiliging

Verzekeringsmaatschappijen varen wel bij de angst voor alles wat mis kan gaan. Dat u aan een WA-verzekering alleen niet genoeg hebt is een feit, maar u moet u natuurlijk niet óver verzekeren. Voor de bescherming tegen de gevaren die uw pc bedreigen, geldt eigenlijk hetzelfde. Wat kunt u beter wel doen – en wat beter niet?

Iedere pc-bezitter weet wel dat alleen een virusscanner niet voldoende is om alle bedreigingen buiten de deur te houden. Gealarmeerd door paniekverhalen in krant of kroeg ligt het voor de hand om voor de zekerheid het ene na het andere beveiligingsprogramma te installeren, dikwijls met het gevolg dat er meerdere programma’s op de pc draaien die elk voor zich nagenoeg hetzelfde doen. Daarnaast wordt de pc dan vaak ook nog dagelijks op virussen en spyware gescand, wat bij een goede beveiliging en een verantwoord surfgedrag volkomen overbodig is. Hoe u pc-gevaren wel moet aanpakken, leest u hieronder.

Updates

Indringers maken vaak gebruik van lekken in Windows, MS-Office, Outlook Express en Internet Explorer. Het is dus van groot belang dat deze programma’s steeds up-to-date zijn. Die updates haalt u op via Microsoft Update, dat u in uw programmamenu vindt. U kunt dat updateproces automatisch laten verlopen. Hiervoor gaat u naar Start, Instellingen, Configuratiescherm, Automatische Updates. Het venster dat verschijnt biedt verschillende mogelijkheden: updates automatisch laten downloaden en installeren, of alleen het downloaden automatisch laten gebeuren en zelf bepalen wanneer u de updates installeert.

Niet alleen Windows updaten

Daarnaast moeten hulpprogramma’s die uw internetbrowser gebruikt, ook hun updates krijgen. Het gaat hierbij om applicaties als QuickTime, Java Virtual Machine en Flash die onder meer helpen om filmpjes, animaties en muziek in webpagina’s af te spelen. Een handig programma dat controleert of dergelijke updates nodig zijn, is Update Checker van Filehippo. De checker toont binnen enkele seconden welke updates u nodig hebt, waarbij u bovendien de juiste downloadlinks voorgeschoteld krijgt.
Wel geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor verantwoord surfgedrag. Pornosites en sites waar gekraakte software, cracks of registratiecodes worden verhandeld, zijn berucht vanwege hun drang om u virussen, spyware en adware in de pc-maag te splitsen. Let daar dus goed op bij het klikken op knoppen.

Spam

Spam is onbetwist de grootste ergerniswekker van internet. Om spam te voorkomen is het vooral van belang dat u voorzichtig met uw e-mailadres omspringt. Reserveer één e-mailadres voor correspondentie met mensen en instanties die u volkomen vertrouwt. Gebruik dit adres nooit voor iets anders. Als u hiervoor het e-mailadres gebruikt dat u via uw provider hebt gekregen in combinatie met een programma als Outlook Express, dan kunt u meestal ook profiteren van het spamfilter van uw provider. Blijkt dit niet te voldoen, dan is er voor Outlook Express bijvoorbeeld het uitstekende freeware programma SPAMfighter.

Slim: een tijdelijk adres

Voor alle overige zaken waarvoor u een e-mailadres nodig hebt, maakt u een account aan bij één van de vele gratis e-mailproviders (Yahoo, Hotmail enz). Soms komt het voor dat u ergens eenmalig uw e-mailadres moet opgeven, bijvoorbeeld om een bestand te kunnen downloaden. Maak voor dit soort gevallen een extra e-mailaccount aan bij bijvoorbeeld Gmail of de hiervoor genoemde mailproviders, dat u uitsluitend voor dit soort acties gebruikt.

Spyware

Voor de gegevens op uw pc is spyware in principe niet schadelijk, maar het gebruik van uw wachtwoorden, creditcardnummer en andere privé-gegevens kan uiteraard heel veel persoonlijke schade veroorzaken. Eén van de beste programma’s om spyware buiten de deur te houden is SpywareBlaster (freeware), dat hier te downloaden is. Het wordt niet in het geheugen geladen, dus het is prima voor pc’s met een gering werkgeheugen. Het is echter geen spywarescanner, dus daarnaast hebt u een apart programma nodig om spywarescans uit te voeren, zoals Spybot Search & Destroy dat tevens een ingebouwde Immunisatiefunctie heeft. Dit is een goede aanvulling op de realtime-bescherming waarin SpywareBlaster voorziet. Maar ga beslist niet verder; installeer niet nog een andere scanner. Dat vertraagt uw pc en levert niks extra’s op.

Virussen

Om virussen tegen te houden moet u een virusscanner gebruiken die tevens realtime-bescherming biedt. Dat betekent dat-ie continu in de gaten houdt of bestanden die geopend worden een virus bevatten. Is dat het geval dan zullen sommige virusscanners dit virus direct onschadelijk maken of in quarantaine plaatsen. Andere beperken zich tot een melding en de vraag wat er moet gebeuren/ Goede gratis virusscanners zijn AVG Free Edition en Avast Home Edition.

Overdaad schaadt!

Gebruik nooit meer dan één virusscanner, de kans bestaat dat beide scanners dan niet goed functioneren. Laat uw scanners een keer twee weken of een keer per maand een volledige scan uitvoeren, afhankelijk van uw surfintensiteit. Bij een verstandig surfgedrag en een goede beveiliging is het voldoende om eens per maand een volledige scan op spyware en virussen uit te voeren. En wanneer u bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt, zullen deze scans over het algemeen niet meer opleveren dan enkele cookies en gebruikssporen. Komt uw scanner er niet meer uit, zoek dan steun op gespecialiseerde sites als Nucia en Hijackthis.nl, waar geoefende vrijwilligers u graag helpen. U moet zich hier eenmalig voor registreren.

Firewall

U kunt zich met bovenstaande maatregelen prima beveiligen tegen allerlei indringers, maar als buitenstaanders legaal toegang tot uw pc weten te krijgen stelt die beveiliging niks voor. Een goede firewall is dan ook onontbeerlijk. Als u via een inbelverbinding contact maakt met internet installeer dan een firewall van bijvoorbeeld Comodo of Sunbelt Kerio, die beide gratis zijn. De laatste is een probeerversie. Na 30 dagen zijn enkele functies niet meer te gebruiken, maar de firewall blijft even krachtig.

Router = beveiliging

Bent u via een router verbonden met internet, dan hebt u in principe aan de daarin opgenomen firewall genoeg. Deze hardwarematige firewall controleert echter alleen het inkomende verkeer. Vaak wordt daarom aangeraden ook een firewall op de pc zelf te installeren, die het uitgaande verkeer in de gaten houdt. Die redenatie is echter discutabel. Want dankzij de router en uw beveiligingsprogramma’s is de kans dat er spyware op uw pc terechtkomt, erg klein. Er is echter geen enkel bezwaar om naast een firewall in de router ook een softwarematige firewall te gebruiken, bijvoorbeeld de ingebouwde Windows-firewall. Maar beperk het aantal beslist tot één, om storingen te voorkomen.

Bron: Computer Idee

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.